Djevojački zbor

Djevojački zbor Glazbene škole u Varaždinu osnovao je prof. Vladimir Ščedrov 1974. godine. U sastav zbora ulaze učenice od I pripremnog razreda do IV razreda Srednje glazbene škole, u dobi od 12 do 20 godina.

Od samog osnutka Zbor bilježi niz uspješnih nastupa. Osvaja brojne najviše nagrade na državnim natjecanjima, a uz to i Nagradu “Ivan Lukačić” Varaždinskih baroknih večeri te Diplomu “Milka Trnina” Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Osim u domovini, Zbor nastupa u Austriji i Madžarskoj.

Od 1997. godine Zbor djeluje pod ravnanjem prof. Dade Ruža te nastavlja s postizanjem najviših nagrada na državnim natjecanjima, kojima se prodružuju i međunarodna. Na Mednarodnom mladinskom pevskom festivalu u Celju 2001. Zbor osvaja Zlatnu medalju i posebnu nagradu Festivala Radovljica za najbolju izvedbu djela starog majstora. Na Međunarodnom natjecanju Azzano Decimo u Italiji 2002. Zboru je dodijeljena prva nagrada, uz posebnu nagradu za dirigenta. Zboru je također ponovno pripala i Nagrada “Ivan Lukačić” Varaždinskih baroknih večeri.

Zbor izvodi raznolik repertoar, od ranih glazbenih stilova do suvremene glazbe. U radu Zbora osobito se ističe njegovanje sakralne glazbene baštine koju je uspješno izvodio u okviru samostalnih nastupa na Varaždinskim baroknim večerima, Međunarodnom kongresu “Orgulje kao europska kulturna baština” u Varaždinu, Euharistijskom kongresu Varaždinske biskupije, Festivalu sv. Cecilije u Varaždinu, Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu te Festivalu duhovne glazbe hrvatske mladeži “Cro Patria” u Splitu. Zbor je ostvario tonski zapis međimurskih pučkih misnih popijevaka u obradi dirigentice. Također je praizveo više skladbi suvremenih hrvatskih kompozitora.

Zbor nastupa pretežno samostalno, a povremeno i kao sastavni dio Mješovitog zbora Glazbene škole u Varaždinu. U obje varijante Zbor je uspješno surađivao s profesionalnim orkestrima: Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT pod ravnanjem Pavla Dešpalja, Varaždinskim komornim orkestrom pod ravnanjem Tomislava Fačinija, Vladimira Kranjčevića i Dade Ruža te Zagrebačkim solistima pod ravnanjem Roberta Lehrbaumera i Dade Ruža.