Solo pjevanje

Organizirana nastava iz solo pjevanja takoder je započela 1936. godine. Uspon Odjela za solo pjevanje počinje medutim 1951. godine, kada na Školu dolazi gospoda Ankica Opolski koja je u kratkom vremenu uspjela izgraditi klasu svjetskog ranga. Njeni su učenici Ruža Pospiš-Baldani, Franjo Petrušanec, Nevenka Petković-Sobjeslavski i Vlatka Oršanić. Odlaskom gospode Opolski u mirovinu 1974. godine, kontinuitet nije narušen, iako se u sljedećih deset godina na mjestu profesora solo pjevanja promjenilo nekoliko nastavnika. Naime, unatrag petnaest godina stasala je generacija koja je ponovo dala čitavu plejadu iznimno dobrih i uspješnih pjevača.

Dovoljno je samo spomenuti Lidiju Horvat-Dunjko, iznimno angažiranu koncertnu i opernu pjevačicu te docenticu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Miljenku Grđan, također vrlo angažiranu koncertnu i opernu pjevačicu te asistenticu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Dubravku Krušelj, članicu Državne opere u Beču, te Armanda Puklavca koji je angažiran u opernim kazalištima u Austriji i Njemačkoj.

Ovaj drugi uspon Odjel doživljava zahvaljujući pedagoškom radu što ga je započela Svjetlana Čursina-Magdić (na školi je djelovala od 1981. do 1985.), a na koji se nadovezala i dalje razvila Darija Hreljanović s kojom Odjel upravo u ovom trenutku doživljava pravi procvat. To se prije svega očituje u velikom interesu učenika za solo pjevanje te sve većem broju onih koji upisuju studij tog predmeta, bez obzira da li su ge u Školi pohadali fakultativno ili kao glavni predmet. Mnogi učenici upisuju studij pjevanja bez završene srednje škole, nakon drugog ili trećeg razreda, što dodatno govori s jedne strane o njihovoj iznimnoj nadarenosti, a s druge o visokoj kvaliteti nastave na Odjelu. Studij upisuju u Zagrebu, Grazu i Beču. Na studiju pjevanja trenutno je devet učenika Glazbene škole u Varaždinu.

Učenici solo pjevanja takoder se ističu uspjesima na državnim natjecanjima. Osim u okviru školskih produkcija, učenici Odjela za solo pjevanje nastupaju zajedno s učenicima orgulja na koncertima sakralne glazbe, a s učenicima čembala već tradicionalno u okviru programa Varaždinskih povijesnih svečanosti.

prof.: Blanka Tkalčić
prof.: Darija Hreljanović
prof.: Dorotea Ilčić
prof.: Sofija Cingula
mr.: Valentina Geci
prof. Sanja Čanžar
bacc.mus. Margareta Matišić

nastavni plan SGŠ