Puhački

Puhački odjel jedan je od odjela s najdužom tradicijom. Na tek utemeljenoj Glazbenoj školi 1828. godine podučavali su se i puhački instrumenti. Danas na puhačkom odjelu deset nastavnika predaje flautu, obou, klarinet, saksofon, trubu, rog, trombon i tubu.

Nastava se iz puhačkih instrumenata organizirana u tri vrste programa: osnovna glazbena škola u trajanju od šest godina, srednja škola u trajanju od četiri godine te program skraćene osnovne škole koji traje dvije godine a nakon kojeg se može nastaviti školovanje u srednjoj glazbenoj školi. Uz nastavu instrumenta na odjelu se podučava i komorna glazba. Kvintet limenih puhača koji djeluje od 1994. godine i puhački orkestar reprezentativni su ansambli Glazbene škole.

Učenici Puhačkog odjela niz godina postižu iznimne rezultate na natjecanjima, redovito nastupaju na brojnim priredbama u školi i gradu, a tradicionalna je i suradnja odjela sa Gradskim puhačkim orkestrom HŽ Varaždin.
U okviru Puhačkog odjela organizirana je i nastava udaraljki koju učenici mogu pohađati kao glavni predmet ili fakultativno.
Broj od stotinjak učenika, veliki broj programa, brojne nagrade, kao i veliki postotak učenika upisanih u visoke glazbene škole u zemlji i inozemstvu uspješan su nastavak bogate tradicije Puhačkog odjela i Glazbene škole.