Gitara

Klasična akustična gitara, povezuje se sa Španjolskom zbog njihova plesa „flamenka“ koji se pleše uz pratnju gitare. Smatra se da se razvila iz lutnje. U 17. stoljeću gitara se svirala po cijeloj Europi.

Klasična gitara

ima 6 žica koje su najčešće najlonske i širok vrat. Dizajn potječe iz 19. stoljeća, a usavršio ga je Antonio de Torres Juado. Gitare obično imaju zaštitnu ploču zalijepljenu na tijelo ispod otvora. Najvažniji dio gitare je glasnjača-gornji dio tijela ispod žica. Napravljena je u dva dijela od smreke, omorike ili mamutovca koji se lijepe a zatim režu i oblikuju. Tradicionalno su se žice za gitaru izrađivale od crijeva, a sada od najlona ili čelika. Najlonske žice upotrebljavaju se u klasičnoj glazbi, dok su gitare ravne ploče koje se upotrebljavaju u popularnoj glazbi sapete žicama od čelika.

Rock gitara

izumljena je da bi pojačala ograničen volumen akustične gitare koja sada prevladava u popularnoj glazbi. Električnu gitaru napravio je Fender Stratocaster. Prvi strat se počeo svirati 1954 godine. Predstavio se tijelom sa dva izrezana roga koja su olakšavala sviranje, vibratorom kojim se zatežu žice i tri pick-upa kojima se mijenja boja zvuka. Kad pick-up titra, žica mijenja magnetsko polje koje stvara svaki pick-up. Tako pick-up svaku promjenu titranja žica pretvara u električni signal. Jednom pojačan, taj promjenjivi signal tjera zvučnik da titra i tako proizvodi zvuk gitare.

prof.: Darko Rušec
prof.: Ninoslav Plantak
prof.: Marko Žerjav
prof.: Moreno Vinceković
prof.: Tomislav Tomašković

nastavni plan SGŠ
nastavni plan OGŠ