O školi

Glazbena škola u Varaždinu jedna od najstarijih glazbenih škola u ovom dijelu Europe. Utemeljena je 1. siječnja 1828. u okviru tadašnjeg Glazbenog društva, a iz potreba Grada za školovanim glazbenicima, namijenjena prije svega nadarenoj djeci koja nisu imala sredstva za takvu vrst školovanja. U tom je smislu njena povijest od osnutka do 1936. neprestana borba za opstanak: uslijed novčanih teškoća nekoliko se puta gasila i obnavljala. Tek od 1936. djeluje kontunuirano, najprije kao osnovna, a od 1952. i kao srednja glazbena škola. U tom je razdoblju, posebice posljednjih dvadeset godina, uspjela nadoknaditi početni diskontinuitet, ostvarujući visoku kvalitetu nastave te je tako danas jedna od najznačajnijih glazbeno-obrazovnih ustanova tog ranga u Hrvatskoj. Njeno se posebno mjesto očituje:

  1. u visokom postotku uspješnosti upisa njenih učenika na akademije i visoke škole za glazbu u domovini i inozemstvu, velikom broju nagrada na natjecanjima kao i činjenici da je nepresušno vrelo iznimnih glazbenika od kojih su mnogi stekli svjetski ugled;
  2. u otvaranju novih, u Hrvatskoj jedinstvenih odgojno-obrazovnih programa;
  3. u iznimno velikom području koje gravitira prema Školi.

S druge je strane uloga Škole u glazbenom životu Varaždina i Varaždinske županije iznimno velika. Osim priređivanjem koncerata vlastitih učenika i profesora te udjelom svojih programa na svečanostima povodom raznih proslava u gradu i županiji, Škola dodatno doprinosi glazbenom životu Grada organizacijom koncerata i koncertnih ciklusa (Gitara viva, Mladi mladima itd.).

Unatrag sedam godina Škola je domaćin te jedan od organizatora Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas musicae što je vode ugledni britanski glazbenici i pedagozi. Isto je tako Škola domaćin jednog dijela Državnog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, a u pregovorima je o preuzimanju cijelokupnog natjecanja.

Odgojno-obrazovna struktura Glazbene škole u Varaždinu obuhvaća predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast. Aktivnosti namijenjene predškolskom uzrastu su dječji zbor, pjevanje i početnički solfeggio. Osnovna glazbena škola obuhvaća poduku iz instrumenta, solfeggio i zbor ili orkestar, a u srednjoj školi se učenici obrazuju za zanimanje glazbenika IV. stupnja: teoretičara, pjevača i instrumentalista svih profila osim harfista. Nastavu drži 55 visokostručnih profesora glazbe, a izvodi se u pet odjela: za teoriju glazbe, odjel za klavir pjevanje i orgulje, gudački odjel, puhački i udaraljkaški odjel te harmonikaški odjel. Na Školi djeluju četiri orkestra – gudački, puhački, harmonikaški i tamburaški – i pet zborova – predškolski, osnovnoškolski, djevojački, muški i mješoviti.

Osim obaveznih zastupljena su i dva fakultativna predmeta po kojima je varaždinska Glazbena škola jedinstvena u glazbeno-obrazovnom sustavu u Hrvatskoj: čembalo i kompozicija. Glazbena škola u Varaždinu također je prva škola u Hrvatskoj koja je uvela orgulje kao glavni predmet. Trenutno je u Školu upisano 537 učenika, od čega 29 u predškolski zbor, 12 u početnički solfeggio, 253 u osnovnu i 199 u srednju školu. Glazbena škola u Varaždinu pokriva interes pet županija: Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko podravske. S obzirom da se radi o području na kojem živi oko petsto tisuća žitelja, dugoročno se pojavila potreba za otvaranjem područnih odjela, barem na razini osnovne škole. Tako je 1995. godine Škola otvorila prvi i za sada jedini područni odjel u Lepoglavi, gdje je trenutno upisano 44 učenika. Osim solfeggia, učenici pohađaju nastavu iz instrumenta i to: klavira, gitare, harmonike, flaute, klarineta, saksofona, trube, roga, trombona i udaraljki.

Tijekom školske godine Glazbena škola priređuje niz odjelnih i školski javnih produkcija svojih učenika. Isto tako učenici Škole sa svojim programima sudjeluju u svečanostima svih značajnijih proslava i manifestacija Grada i Županije. Tradicionalno učenici i profesori Škole sudjeluje i u programu Varaždinskih baroknih večeri, gdje je Djevojački zbor već dva puta vio laureat nagrade Ivan Lukačić što se dodjeljuje za najbolju izvedbu na festivalu. Svakako treba istaknuti suradnju Škole sa Zagrebačkom filharmonijom i Varaždinskim komornim orkestrom s kojima najbolji učenici nastupaju kao solisti. Osim toga učenici varaždinske Glazbene škole istaknuti su sudionici na domaćim i međunarodnim seminarima kao i stalni sudionici na državnim i međunarodnim natjecanjima. Njihov je broj na natjecanjima kao i broj osvojenih nagrada iz godine u godinu sve veći.

Osim iznimno velikim brojem nagrada, kvaliteta obrazovanja na Glazbenoj školi u Varaždinu očituje se, kao što je već spomenuto, u uspješnosti njenih učenika pri upisu na akademije i visoke škole za glazbu i do 98%. Studij glazbe, osim u Zagrebu, vrlo često upisuju u izvan domovine, a najčešće u Grazu, Beču, Salzburgu, Ljubljani, Kijevu, Moskvi i Petrogradu.

Niz glazbenika svjetskog ranga, bilo solista, bilo onih koji su svoje znanje ugradili u orkestre, komorne ansamble ili u pedagoški rad, također je poteklo iz ove škole. Dovoljno je spomenuti samo neke: svjetski proslavljene primadone Nadu Puttar-Gold i Ružu Pospiš-Baldani, Franju Petrušanca, Vlatku Oršanić, Lidiju Horvat-Dunjko, Višnju Mažuran…

Nataša Maričić